Offerte aanvragen

Adblocker installeren... Of is dat verboden?

  • Home /
  • Weblog /
  • Adblocker installeren... Of is dat verboden?

Hekel aan reclame

Heb jij (net als ik) een ontzettende hekel aan reclames? Gelukkig zijn wij niet de enige met dit probleem. Ruim 55% van de Nederlanders heeft namelijk een hekel aan reclame. In dit artikel staat voor jou de ideale oplossing, en nee: het is niet strafbaar!

Waarom is er dan reclame?

Waarom is er reclame terwijl de meerderheid van de mensheid hier een hekel aan heeft? Zonder reclame zouden er simpel weg geen programma's bestaan. Vooral voor de commerciële omroepen is dit onmogelijk. Ze zijn volledig afhankelijk van de verkoop van reclamezendtijd. De enige oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat wij als consumenten meer moeten betalen en dit willen wij natuurlijk niet.

Aangezien ik werkzaam ben in de Online Marketing branche ben ik ervan op de hoogte dat de consument op een goede manier tegen reclame beschermt wordt, want zonder reclame is er geen media. Toch merk ik ook dat veel fabrikanten misbruik maken van reclame om zo meer naamsbekendheid te verkrijgen. Dit zijn vaak ook de hardnekkige stalk reclames.

Laat me met rust!

Ik surf op het internet en zie voortdurend reclame ongevraagd mijn scherm binnen sluipen… De schoenen die ik twee maanden geleden online heb gekocht volgen me nog steeds op het internet. Hallo? Deze heb ik al gekocht! Ik wil ze toch niet nog een keer kopen?

Dé oplossing

De oplossing voor dit probleem is de zogenaamde ‘Adblocker’. Dit software systeem blokkeert reclames op smartphones, computers, laptops en tablets. Het is voor mij een geschenk uit de hemel en ik vraag me af waarom ik dit niet veel eerder ontdekt heb! Op dit moment zijn er ongeveer 200 miljoen gebruikers die dit soort software aan hebben staan. Met de Adblocker heb je bijvoorbeeld geen langdurende reclamefilmpjes bij Youtube, maar je ziet ook geen advertenties bij bijvoorbeeld Facebook, ideaal.

Aantal actieve gebruikers

Het aantal actieve gebruikers die een Adblocker gebruikt is sinds 2010 met ongeveer 38% toegenomen. Hieruit blijkt dus dat wij niet de enige zijn die gek worden van alle reclame. In januari 2015 waren er maar liefst 181 miljoen gebruikers (zie onderstaand model) en op dit moment loopt het aantal gebruikers al over de 250 miljoen!

undefined

 

Adblockers omzeilen

Helaas zit er ook een keer punt aan een Adblocker. Adverteerders, netwerken en uitgevers lopen miljoenen euro’s hieraan mis! Geruchten gaan dat Google in 2014 al bijna 6 miljard euro zijn mislopen. Dit komt neer op 10% van de totale bedrijfsomzet van 2014. Langzamerhand zullen steeds meer bedrijven de Adblockers proberen te omzeilen.

Niet meer welkom

Doordat bedrijven de Adblockers proberen te omzeilen wordt er steeds vaker gezien dat gebruikers van de Adblockers een bepaalde site niet meer mogen bezoeken. Deze bezoekers krijgen dan twee opties: óf je moet de Adblocker uitzetten, óif je moet een klein bedrag betalen. Op deze manier proberen steeds meer bedrijven, zoals: de Telegraaf en Bild, de Adblockers te verslaan.

Mijn toekomstideaal

Persoonlijk hoop ik dat de advertentie-industrie gaat begrijpen dat de consument niet zit te wachten op irritante reclames. Ze moeten er juist voor zorgen dat de reclame creatiever, minder agressief en met meer humor gepresenteerd wordt! Op deze manier denk ik dat de consument én de advertentie-industrie er beter van wordt! Natuurlijk vind ik het wel begrijpelijk dat bedrijven zoals de Telegraaf de Adblocker proberen te omzeilen. 

Dus voor nu:

Nu de advertentie-industrie nog niet inziet dat wij niet zitten te wachten op irritante reclames is de oplossing: een ‘Adblocker’ downloaden! Hieronder heb ik een aantal bekende Adblockers op een rijtje gezet, zodat je gelijk aan de slag kunt!

Voor op de computer raad ik de volgende Adblock software aan. Deze zijn gratis en gemakkelijk te downloaden:
1. Adblock Plus (meer dan 300 miljoen downloads)
2. Adblock (40 miljoen downloads)

Als app voor op je mobiele telefoon zijn ook Ablockers te downloaden. De twee gratis en populairste software in Nederland is:
1. Adblock (onbekend)
2. Ad-blocker (2 miljoen downloads)

 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen, opmerkingen of toevoegingen! Laat het ons dan hieronder weten!

author

Over de Auteur

Robin is derdejaars communicatie studente. Met haar passie voor online marketing wil ze tijdens haar stage bij VrijdagOnline perfecte design websites maken en deze ook beheren voor tevreden klanten. Op VrijdagAvond proost ze op het weekend en eet ze het liefst sushi.