Een 404 fout: wat is het en hoe kan ik het voorkomen?

door Joost Klein Websitebouwer

Gepost op 24-02-2015

Stel je eens voor dat je op het internet een winkel hebt gevonden die je graag wilt bezoeken. Je gaat naar het adres toe maar als je daar aankomt is de winkel niet te vinden. De website geeft een foutmelding.Als dit gebeurd op het internet dan wordt dit een 404 fout genoemd. Voor de gebruiker op jouw website is dit een zeer frustrerende ervaring. De kans is groot dat de bezoeker vervolgens weg klikt naar de site van jouw concurrent.

Wat veroorzaakt een 404 fout?

De bezoeker krijgt een 404 fout wanneer hij of zij een pagina opvraagt die niet meer aanwezig is op de server. Dit gebeurt vaak wanneer een site van lay-out of opbouw veranderd. Stel je hebt een webshop in stoelen en de URL is www.webshop.nl/shop/stoelen en je wilt dit veranderen in www.webshop.nl/stoelen. Je kopieert alle plaatjes en teksten van de oude pagina naar de nieuwe pagina en zorgt ervoor dat de nieuwe URL goed aangelinkt staat op alle plekken waar de oude pagina ook stond aangelinkt. Het kan altijd gebeuren dat je een paar interne links over het hoofd ziet. Bovendien is de oude URL opgenomen in de Google index en kan deze als resultaat naar boven komen. De Google gebruiker klikt op de link en ziet vervolgens de 404 foutpagina.

1. Redirect de oude pagina

Soms is het nodig om een pagina te verwijderen. Een seizoenaanbieding is afgelopen of een bepaald product is nietlanger in het assortiment. Zorg er altijd voor dat wanneer een gebruiker onverhoopt op de pagina terecht komt, hij automatisch doorgestuurd wordt naar een andere pagina op jouw site dat een soortgelijk product aanbiedt of een pagina waar dezelfde informatie op staat.

2. Maak aantekeningen van wijzigingen

Het onderhouden van een website is een zware taak. Vooral als jouw website tientallen pagina’s bevat is het vrijwel onmogelijk om alle wijzigingen te onthouden. Het kan daardoor van pas komen om in een Word bestand of in een notitieboek de wijzigingen bij te houden.

3. Activeer Google Webmaster Tools voor jouw site

Google Webmaster Tools is een gratis service die het makkelijker maakt om bij te houden of er 404 fouten op jouw site aanwezig zijn. Deze fouten zijn niet altijd te voorkomen, maar door regelmatig Webmaster Tools te checken is het mogelijk om ze zo snel mogelijk op te sporen en te repareren.

4. Controleer of de link wel goed staat

Het kan zijn dat je bij het aanmaken van de interne link de URL van de pagina waar hij naar moet verwijzen verkeerd hebt getypt. Als je ontdekt dat er een 404 fout op jouw site aanwezig is, zoek de link dan op en controleer of de pagina waar de link naar verwijst goed staat. Zo niet, repareer dit dan.

5. Zorg voor een behulpzame 404 pagina

Een 404 fout kan gebeuren. Hoewel het voor de gebruiker heel vervelend is, kan je de ervaring zo prettig mogelijk maken door op je 404 pagina een aantal suggesties te geven waar de gebruiker heen kan gaan. Maak een lijstje van de best bezochte pagina’s op je site en zet die op de 404 pagina. Zodoende verklein je de kans dat de gebruiker snel weer wegklikt.

Bij VrijdagOnline kan je voor slechts € 599,- een site krijgen die gegarandeerd geen 404 fouten bevat. Bovendien kan je bij ons rekenen op uitgebreide service en ondersteuning. Mocht je zelf wijzigingen doorvoeren waar 404 fouten uit voortkomen dan helpen wij jou om dit te verhelpen. Interesse? Bel 050 - 23 098 15 of vraag een offerte op.Over de Auteur

author

Joost heeft jarenlang gewerkt voor diverse (online) organisaties zoals KPN en VNU Media. Bij VrijdagOnline is hij projectmanager en houdt hij zich bezig met sales, online marketing en zoekmachineoptimalisatie. Op VrijdagAvond gaat hij vaak even een pint Guinness halen in zijn favoriete Irish pub.


Deel dit artikel

Reageren

comments powered by Disqus