Gesproken zoekopdrachten in Google kans voor SEO

door Bridget Hearn Websitebouwer

Gepost op 23-02-2015

Google maakt het sinds 2013 mogelijk om zoekopdrachten in te spreken, waarna Google je vraag omzet in een zoekopdracht en de resultaten direct laat zien. Deze feature is nu al beschikbaar in Chrome op je desktop en in de Google search apps op iPhone en Android toestellen door op een knop te drukken.

Binnen afzienbare tijd zal je niet eens meer je muis nodig hebben en kan je Google vragen iets op te zoeken zonder te hoeven klikken. Daar komt bij dat Google het antwoord aan je zal voorlezen.

Nieuwe website laten maken voor Google? Klik hier!

Waarom maakt Google voice search beschikbaar?

Google maakt voice search of "gesproken zoekopdrachten" beschikbaar omdat het makkelijk is. Niet zozeer omdat het op dit moment op je laptop of desktop computer makkelijker is, want daar heb je de muis immers al in je hand.

Google maakt deze functie nu al beschikbaar omdat we meer en meer zoeken via andere apparaten zoals tablets, mobiele telefoons, smartphones en binnenkort smart tv's, smart watches en uiteraard de Google Glass. Bij deze apparaten is het een enorm voordeel dat je door middel van je stem Google een zoekopdracht kunt geven. En binnenkort zal je ook op je laptop of desktop computer geen knop meer hoeven indrukken. Google zal je stem herkennen zodra je begint te spreken en zal je vraag of zoekopdracht omzetten in een antwoord.

undefined

Zoeken op een mobiel apparaat is makkelijker d.m.v. voice serach

Heb ik mijn muis helemaal niet meer nodig om te zoeken?

Op dit moment heb je je muis nog wel nodig als je zoekt met Google Voice search op een Desktop of Laptop. De zoekresultaten die worden getoond na het inspreken van uw vraag aan Google zullen nog met de muis moeten worden aangeklikt. De doelstelling van Google is om een soort superzoekmachine te maken die automatisch het beste antwoord selecteert en dat aan je voorleest of zelfs uitlegt. Wanneer dit mogelijk wordt is niet precies bekend, maar Google heeft hiervan al een indrukwekkende demonstratie gegeven.

Indrukwekkende demonstratie Google Voice search

Tijdens Google's developers bijeenkomst 2013 gaf Google een indrukwekkende presentatie van de mogelijkheden van Google Voice search:

Hoe gaat Voice search ons zoeken veranderen?

Hoe Google search ons zoeken gaat beinvloeden is natuurlijk nog niet precies bekend, maar waarschijnlijk zullen de zoekopdrachten langer worden omdat het minder moeite kost om de zoekopdracht in te voeren. Om diezelfde reden zullen onze zoekopdrachten veel specifieker worden.

Waar je voorheen een zoekopdracht van 3 trefwoorden lang genoeg vond en liever nog 2 trefwoorden in Google intypte, zal je nu eenvoudig een veel concretere zoekopdracht inspreken.
 

Veel langere en specifieke zoekopdrachten

Waar je voorheen zocht op: "Bloembakken bestellen" zal je met Google Voice search wellicht met minder moeite gaan zoeken op: "Waar kan ik hier in de buurt bloembakken bestellen?" Waarbij Google aan de hand van uw IP adres, Google+ account, WIFI en GPS gegevens weet waar "Hier" is en je zo de beste (regionale) zoekresultaten kan bieden.

Google type search
Op dezelfde manier typte je vroeger in Google zoeken: "Band laten plakken" in de hoop dat Google u een fietsenmaker in de buurt zou tonen die jouw band kan plakken.

Google Voice search
Met Google Voice search zou je kunnen zeggen: "Waar kan ik het beste mijn band laten plakken?"Waarbij Google eveneens de fietsenmakers bij jou in de buurt zal tonen en daarbij rekening houdt met recensies en beoordelingen over de verschillende fietsenmakers.

Google search ook voor opzoeken persoonlijke informatie

Zoals in de demonstratie is te zien zullen we Google niet meer alleen gebruiken om "op Internet" te zoeken naar antwoorden, maar zal Google search ook worden gebruikt om te achterhalen hoe laat onze vlucht vertrekt, wanneer we de volgende afspraak hebben en om e-mail en persoonlijke gegevens op te zoeken uit onze persoonlijke bronnen als agenda's, mail en Google+ (Waar is mijn vriendin nu Google?"

Wat betekent Google Voice search voor SEO?

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat Google veel specifieke vragen zal krijgen voorgeschoteld waarop het antwoord moet geven. Dit betekent eenvoudig gezegd dat je website ook specifieker zal zijn in het geven van antwoorden op deze gerichte vragen.

Waar je voorheen je pagina kon optimaliseren voor "band laten plakken" is het nu belangrijk dat je lokatiegegevens bekend zijn bij Google, dat je website is voorzien van recensies en dat je pagina extra gedetailleerde informatie geeft over bijvoorbeeld prijzen, levertijden, werkwijze en producten. Immers kan iemand ook zoeken op: "Waar kan ik het goedkoopst mijn band laten plakken" of " Wat is de beste fietsenmaker in Amsterdam?"

En wat brengt de toekomst van Google search?

Dat is puur speculatief, maar we kunnen ons voorstellen dat jouw huis is voorzien van een microfoon en (onzichtbare) luidsprekers die direct met Internet (Google) zijn verbonden. Je zit op de bank en u roept: "Oke Google, wat komt er vanavond op televisie", Waarbij Google je vertelt wat er allemaal op televisie komt, waarbij Google rekening houdt met de programma's, thema's en onderwerpen die jij leuk vindt.

"Oke Google, zet de televisie aan op kanaal 3"Over de Auteur

author

Bridget heeft zich na haar studie geschiedenis gespecialiseerd in adwords, zoekmachine optimalisatie en social media. Ze vindt het een sport om zelfs de moeilijkste trefwoorden bovenaan in Google te krijgen. Op VrijdagAvond vindt ze het heerlijk om op de bank een filmpje te kijken.


Deel dit artikel

Reageren

comments powered by Disqus