Offerte aanvragen

Hoger in Google door website snelheid te verbeteren

  • Home /
  • Weblog /
  • Hoger in Google door website snelheid te verbeteren

De internetgebruiker is van nature een ongeduldige bezoeker van jouw website. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde bezoeker binnen 10 seconden beslist of hij verder klikt of niet. Het is daarom heel belangrijk dat jouw site binnen die tijd een goede indruk maakt. Dan helpt het niet als hij er 8 seconden over doet om te laden. In dit blogbericht lees je 5 tips om jouw site sneller te maken.

1. Verklein je afbeeldingen

De ‘zwaarste’ onderdelen van jouw website zijn de foto’s. Als je merkt dat jouw website traag laadt dan loont het om eerst te kijken naar je afbeeldingen. Hoe groot zijn je afbeeldingen? Als je een foto uploadt in de volle resolutie en deze vervolgens verkleint dan behoudt de foto haar oorspronkelijke ‘gewicht’. Let erop dat als je een foto uploadt, deze zo klein als mogelijk is. Een goed formaat die je hierbij kunt gebruiken is JPG. Dit levert vaak de kleinste bestanden op. PNG afbeeldingen zijn beter van kwaliteit, maar ook iets zwaarder.

2. Verminder het aantal externe onderdelen

Het kan zijn dat een aantal onderdelen van jouw site afkomstig zijn van externe websites. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, bezoekerstellers en sociale media knoppen. De aanwezigheid van teveel ‘like’ knoppen van Facebook of tools voor het bijhouden van statistieken kan een grote rem vormen op de laadtijd van jouw website. Bedenk of je al deze onderdelen wel nodig heeft.

3. Zet je cache aan

Cache is het tijdelijk geheugen van een internetbrowser. Door bepaalde gegevens op te slaan zorgt een browser ervoor dat een gebruiker niet bij elk bezoek aan dezelfde website de hele pagina opnieuw moet laden. Dit brengt de laadtijd van een website sterk terug. Het is dan ook erg belangrijk om je cache aan te zetten. Dan geeft je internetbrowsers toestemming om de benodigde gegevens op te slaan. Als een bezoeker jouw website bezoekt, dan wordt de laadtijd sterk versneld en vermindert het de druk op de server.

4. Voeg jouw scripts en stylesheets samen

Voor bepaalde onderdelen van jouw website (frames, muziek, pop-up) is het noodzakelijk om een javascript op jouw site te zetten. Als je veel van deze toevoegingen op jouw site plaatst dan remt dit het laden van de pagina. Het is aan te raden om deze Javascripts samen te voegen tot één extern bestand. Voor een stylesheet geldt min of meer hetzelfde. Een stylesheet bepaalt het uiterlijk van de pagina (bijvoorbeeld welk lettertype er wordt gebruikt). Als je er meerdere van op jouw site hebt, dan loont het om deze samen te voegen tot één stylesheet.

5. Maak gebruik van datacompressie

Wanneer een bezoeker jouw site bezoekt, dan stuurt deze veel gegevens naar de bezoeker. De duur van dit versturen bepaalt hoe lang het duurt voordat de webpagina in zijn geheel geopend is. Het verkorten van dit proces is dan ook heel belangrijk. Dit kan je bereiken door de bestanden eerst te laten inpakken en vervolgens naar de bezoeker te sturen. Deze datacompressie zorgt ervoor dat jouw site minder lang bezig is om data te verzenden.

Als je jouw site door VrijdagOnline laat maken dan kan je erop rekenen dat deze snel laadt en jouw bezoekers niet wegjaagt met te lange wachttijden. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

author

Over de Auteur

Joost heeft jarenlang gewerkt voor diverse (online) organisaties zoals KPN en VNU Media. Bij VrijdagOnline is hij Online marketing specialist en houdt hij zich bezig met sales, online marketing en Adwords campagnes. Op VrijdagAvond gaat hij vaak met zijn vrouw uit eten bij een van de vele leuke restaurants in Groningen.