Responsive design: websites voor smartphones en tablets

door Bridget Hearn Websitebouwer

Gepost op 23-02-2015

Wat doe je als je even snel de bustijden moet weten? Zet je dan je laptop aan of grijp je naar je smartphone? Grote kans dat je voor de tweede optie gaat. Vandaag de dag zoeken mensen namelijk steeds meer naar informatie via mobiele apparaten (smartphones en tablets). Het is daarom belangrijk om een website met responsive design te hebben. Dit is een site die zich automatisch optimaliseert voor alle apparaten.

Wat is responsive design?

Met een responsive design website heb je als het ware drie websites in één. Een website voor pc's en laptops, één voor iPads en andere tablets en één voor smartphones. Het ontwerp van een responsive design website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid van de tekst op de site.                                                                                                                                                                                                                               

undefinedGebruiksvriendelijkheid verhogen

Door het gebruik van responsive design wordt de gebruiksvriendelijkheid voor mobiele surfers en tablet gebruikers verhoogt. Je kent het vast wel. Je bezoekt een site op je telefoon, maar je moet flink inzoomen om de teksten te kunnen lezen, waardoor je ook steeds maar een gedeelte van de site ziet. Je bent continu aan het in- en uitzoomen en aan het schuiven om de website een beetje fatsoenlijk te kunnen bekijken. Erg onhandig en niet bepaald gebruiksvriendelijk.

Steeds meer mobiele apparaten

In de jaren van de eerste smartphones hield men rekening met twee soorten websites. Eén op gewoon formaat en één op mobiel formaat. In de tussentijd zijn er echter een heleboel toestellen met verschillende beeldschermformaten bijgekomen. Zo heb je smartphones is alle soorten en maten. Neem bijvoorbeeld de telefoons van samsung. Samsung heeft telefoons met relatief kleine beeldschermen, de zogenaamde mini's, en telefoons met enorme beeldschermen (Note I en Note II). Naast alle telefoons met verschillende beeldschermformaten heb je ook nog een allerlei formaten tablets en iPads. Zo bestaan er tegenwoordig ook mini-tablets. Allemaal apparaten met verschillende beelscherm groottes.

Het is belangrijk dat uw site op al deze apparaten goed wordt weergeven. Wanneer je geen website met responsive design hebt zijn de teksten op je site niet goed leesbaar. Dit kan tot irritatie bij bezoekers leidden en ervoor zorgen dat ze je site niet meer zullen bezoeken.Over de Auteur

author

Bridget heeft zich na haar studie geschiedenis gespecialiseerd in adwords, zoekmachine optimalisatie en social media. Ze vindt het een sport om zelfs de moeilijkste trefwoorden bovenaan in Google te krijgen. Op VrijdagAvond vindt ze het heerlijk om op de bank een filmpje te kijken.


Deel dit artikel

Reageren

comments powered by Disqus