Offerte aanvragen

Thuis en betrokken: thuiswerken 2.0

  • Home /
  • Weblog /
  • Thuis en betrokken: thuiswerken 2.0

Thuis en betrokken: thuiswerken 2.0

 

In den beginne ...

 

We begonnen er allemaal wat onhandig mee. Katten of honden vol in beeld bij het videobellen. Collega’s die na een keer of honderd eindelijk doorhadden dat we alleen hun neus zagen en niet hun hele gezicht. Oh, en dat de microfoon op je computer dus wel áán moet staan om je te kunnen horen. Totaal overprikkeld en moe zaten we na een lange werkdag op de bank uit te puffen. Thuiswerken, het viel ons niet mee. Maar na een half jaar kunnen we zeggen dat we in Nederland echte pro's zijn geworden. Thuiswerken kent geen geheimen meer voor ons.

Er lijkt dan ook veel meer mogelijk op dat gebied. Bedrijven die nog nooit iemand thuis hadden laten werken moesten zich in een rap tempo aanpassen. Zelfs voor ervaren bedrijven was het echt ware omschakeling. In de meeste gevallen ging het thuiswerken verrassend goed. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd en is het niet in iedere branche goed uit te voeren. Maar de verwachting is wel dat, ook wanneer deze crisis bedwongen is, we gedeeltelijk thuis blijven werken. Dat betekent dus dat we goed moeten kijken naar de effecten van het thuiswerken. Naast alle voordelen kleven er namelijk ook wat risico’s aan.

 

Betrokkenheid = essentieel

 

Een van de risico's die we in deze blogpost willen aankaarten is de betrokkenheid van je medewerkers. En daarmee bedoelen we: minder betrokken medewerkers. Natuurlijk mag je er vanuit gaan dat iedereen die je aanneemt betrokken is bij jouw bedrijf. Maar het vele thuiswerken kan die betrokkenheid soms wat aantasten. Niet alleen doordat er thuis meer afleiding is van bepaalde zaken die de aandacht vragen/opeisen (kinderen, huisdieren, telefoon, ga zo maar door), maar ook doordat de communicatie soms niet zo efficiënt gaat. Wanneer je allemaal niet meer op dezelfde plek werkt, is het even schakelen.

Waarom is betrokkenheid dan zo belangrijk? Nou, het verhoogt niet alleen de productiviteit en creativiteit van je medewerkers, maar zorgt ook voor een lager verloop in je personeelsbestand. Simpel gezegd: je merkt het niet alleen aan de resultaten wanneer medewerkers niet betrokken zijn. 

Vandaar deze blogpost. Niet alleen om je zelf na te laten denken over de betrokkenheid van je medewerkers, maar ook om je drie tips te geven. Tips die voortkomen uit verhalen die we hebben gehoord van anderen en uit onze eigen ervaringen met thuiswerken. Daarnaast raden we aan om onze eerdere blogposts over dit onderwerp te lezen, waaronder onze top 10 thuiswerktips en de blogpost over online vergaderen. Deze zijn nog steeds relevant.

 

De tips, ook wel 'de enige reden waarom je deze blogpost leest'

 

Tip nr. 1: succesvol communiceren

Om te voorkomen dat je medewerkers te overprikkeld raken is het aan te raden om niet al te veel online te doen. Nu denk je: thuiswerken IS online ... Maar dat betekent niet dat je medewerkers de hele dag door online moeten zijn. Door online communicatietools als Slack is het verleidelijk om de hele dag door met elkaar te communiceren. Ieder wissewasje naar elkaar door te sturen en voor alles een online meeting in te plannen. Maar het gevaar is dan dat je medewerkers de écht belangrijke dingen niet meer zien, horen of signaleren. Want ze krijgen de hele dag al zoveel prikkels binnen. Dus stuur bijvoorbeeld een mailtje met een een aantal verzamelde belangrijke punten en stuur ze niet de hele dag door. En vooral: laat de kleine randzaken even voor wat ze zijn. Of laat het iemand die op kantoor is oplossen.

 

Tip nr. 2: inchecken 

Voor betrokkenheid is het noodzakelijk om te blijven vragen hoe het de medewerkers thuis vergaat. Daarmee bedoelen we niet alleen of ze bijvoorbeeld nog iets nodig hebben, maar ook hoe het mentaal met ze gaat. Voelen ze nog zich gezien en gehoord? Het is gemakkelijk om op kantoor even snel een meeting in te plannen en te vergeten dat de medewerkers thuis hier niets van meekrijgen. Of andersom. Dus zorg ervoor dat je medewerkers thuis én op kantoor zich bewust zijn van de ander. Dit hoeft natuurlijk niet continu. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de dag een overzichtsmailtje sturen met de belangrijkste gebeurtenissen/ontwikkelingen op kantoor. Dan is iedereen weer helemaal op de hoogte!

 

Tip nr. 3: samenkomen 

Kijk of het mogelijk is om minstens één dag per week al je medewerkers op kantoor te laten werken. Dit zorgt er niet alleen voor dat de band tussen je medewerkers onderhouden wordt, maar ook dat de eerder genoemde creativiteit en productiviteit op gang komt. Samen zijn heeft nu eenmaal een bepaald effect op mensen. 

Dit is natuurlijk alleen mogelijk wanneer het veilig is en er voldoende ruimte is om die 1,5 meter afstand te houden. Mocht dit nou niet het geval zijn, vraag dan raad aan je medewerkers. Wat hebben zij nodig om het thuiswerken goed vol te houden en weer even contact te hebben met elkaar? Misschien is het een gezamenlijke online borrel aan het einde van de week of het bij elkaar komen in kleinere groepen op kantoor. En dan is het aan jou om dat plaats te laten vinden. 

 

Samen

 

"Alleen samen krijgen we corona onder controle". Dit was de bekende slogan van de Rijksoverheid tijdens de welbekende persconferenties. Maar dit geldt ook voor bedrijven. Alleen door die verbondenheid met elkaar te blijven ervaren houd je de betrokkenheid van je werknemers op peil. Ook wanneer jullie een klap hebben gehad door deze crisis. Of deze klap nog gaan voelen. Want wanneer je écht samenwerkt, merk je meteen dat er veel meer mogelijk is. Je voorkomt hiermee dat alleen de noodzakelijke taken uitvoert en het daarbij laat. 

Hebben jullie nog tips voor het verhogen van de betrokkenheid van je medewerkers? We horen ze graag!

author

Over de Auteur

Kim is na haar opleiding Geschiedenis op wonderbaarlijke wijze in de online wereld beland. Hier kan ze zich bezighouden met dat wat ze het liefste doet: coördineren, redigeren en projectplannen schrijven. Op VrijdagAvond vind je haar achter de buis geplakt of aan de tekentafel, waar ze onder andere portretten schildert.