Offerte aanvragen

Tumblr versus Facebook

Tumblr bestaat al zeven jaar en heeft altijd wel aardig wat gebruikers gehad, maar de microblogsite kende de afgelopen twee jaar een exponentiële groei in het aantal gebruikers. De site heeft bijna 124 miljoen accounts en er zijn al meer dan 55 miljard berichten via dit netwerk gepost.  Steeds meer jongeren verwijderen hun Facebookaccount en stappen over op Tumblr. Betekent dit dat Facebook binnen een aantal jaar zal verdwijnen?

Daling gebruikers Facebook?

Je leest het steeds vaker: Facebook is over zijn hoogtepunt heen, steeds meer mensen verwijderen hun Facebookaccounts en stappen over op andere netwerken. Maar is dit ook echt waar? Daalt het aantal Facebookgebruikers? Volgens Facebook zelf niet. Volgens eigen onderzoek is het aantal actieve gebruikers in Europa het laatste kwartaal met tien miljoen gestegen. Ook op andere continenten stijgt het aantal Facebookgebruikers nog steeds. Wel is het zo dat steeds meer jongeren minder gebruik maken van Facebook en meer van netwerken als Tumblr.

undefinedWat is Tumblr?

Tumblr is een microblogsite waar teksten, afbeeldingen, foto's, video's, citaten, links en geluidsopnamen in een zogenaamde "tumblelog" openbaar gemaakt kunnen worden. Gebruikers kunnen blogs op Tumblr via tags volgen, ze kunnen rebloggen, liken en contact zoeken. Hartstikke leuk allemaal, maar dat kan toch ook allemaal via Facebook en Twitter? Hoe is Tumblr anders? De grote verschillen zijn dat Tumblr rededelijk anoniem is, dat er via dit netwerk veel gerblogt wordt en dat er veel zelf gecreëerde afbeeldingen en geluidsbestandjes op gezet worden.

Waarom kiezen jongeren voor Tumblr?

Geen reclame
Een grote ergernis van veel mensen is de overmaat aan reclame en advertenties op Facebook. Advertenties in de zijbalk en tussen berichten door en bedrijven organiseren ook steeds vaker winacties via Facebook. Dit is voor veel jongeren een reden om Tumblr te kiezen. Op deze microblogsite staat namelijk helemaal geen reclame en volgens Tumblr blijft dit ook zo.

Geen ouders
Facebook is al een tijd niet meer alleen voor jongeren. Tegenwoordig heeft iedereen een Facebookaccount, dus ook ouders. Zo kunnen ouders precies kijken (en vooral controleren) wat hun kinderen allemaal uitvoeren. Zo kun je als tiener niet alles meer op facebook zetten wat je wilt. Daarnaast zitten jongeren ook helemaal niet te wachten op ouders die reageren op posts en foto's. Dat is écht niet cool. Dit maakt Tumblr ook erg aantrekkelijk, want op Tumblr zitten nog  relatief  weinig 25plussers. Zelfs als ouders een account aanmaken en hun kind willen volgen, is dit lastig. De meeste gebruikers werken namelijk onder een avatar en gebruiken dus niet hun echte naam. 

undefinedAnoniem
Het gebruik van een avatar en dus een andere naam is ook meteen een voordeel. Zo blijft Tumblr namelijk anoniem en kun je gewoon lekker vrijuit schrijven.

Eigen unieke pagina
Op Facebook zijn alle pagina’s hetzelfde. Daarentegen kun je Tumblr blogs zelf bepalen hoe je blogpagina eruit komt te zien. Dit maakt Tumblr veel persoonlijker dan Facebook.

Interesse
Op Facebook wordt er van je verwacht dat je vrienden wordt met al je vrienden, familie en kenissen. Hierdoor staan er ook heel wat saaie, oninteressante berichten op je wall. Op Tumblr volg je eerder mensen die je niet kent die schrijven over onderwerpen die je echt interesseren. 

Verveling
Een hele simpele reden voor het overstappen van Facebook naar Tumblr voor jongeren is het feit dat ze gewoon uitgekeken zijn op Facebook. Ze zijn op zoek naar iets nieuws. Daarnaast komt Facebook nog uit het pc-tijdperk en valt er aan het mobiele gebruikersgemak nog wel wat te verbeteren. “Mensen willen snelle en makkelijk te gebruiken diensten die beter inspelen op de behoefte om beter om te gaan met privacy”, zegt futuroloog Maurits Kreiveld.

Marketingmogelijkheden

Ondanks dat er geen advertentiemogelijkheden zijn op Tumblr is het niet zo dat dit nieuwe medium geen marketingmogelijkheden biedt. Zo heeft het muzikale duo MS MR al hun muziek en clips als eerste op Tumblr gelanceerd zonder bekend te maken wie zij waren. Hierdoor ontstond er een kleine hype rondom de muzikanten op Tumblr en kregen grote platenlabels het popduo in het vizier. Pas veel later maakten de twee pas bekend wie ze waren.

Als je Tumblr in wil gaan zetten als marketingmiddel moet je proberen een unieke blogpagina te maken die helemaal gecustomized is. Je moet zorgen voor interessante blogs/berichten/afbeeldingen/video's zodat mensen je pagina blijven volgen. Ook moet je je bewust zijn van het feit dat er dus vooral jongeren op Tumblr zitten, een blogpagina maken over tuinspullen zal bijvoorbeeld niet veel uithalen op Tumblr.

undefined

author

Over de Auteur

Bridget heeft zich na haar studie geschiedenis gespecialiseerd in adwords, zoekmachine optimalisatie en social media. Ze vindt het een sport om zelfs de moeilijkste trefwoorden bovenaan in Google te krijgen. Op VrijdagAvond vindt ze het heerlijk om op de bank een filmpje te kijken.