Offerte aanvragen

Wat te doen? Whatsapp verwijderen of niet?

  • Home /
  • Weblog /
  • Wat te doen? Whatsapp verwijderen of niet?

Vorige week werd bekend dat Facebook Whatsapp heeft overgenomen voor het ongelofelijke bedrag van 16 miljard dollar. Er ontstond veel ophef na dit nieuws. Veel mensen maakten zich zorgen om hun privacy en stapten over op Telegram, de Russische variant van Whatsapp, maar is deze messengerdienst echt veiliger? Moeten we massaal Whatsapp gaan verwijderen of heeft dat niet veel zin?

Waarom wordt Whatsapp massaal verwijderd?

Van Facebook is bekend dat het bedrijf informatie van Facebookgebruikers verkoopt aan bedrijven die deze informatie gebruiken om "persoonlijke" advertenties te maken. Door jouw gebruikersdata weten ze waar je woont, wat je doet, wat voor een muziek jij leuk vindt, welke tv-programma's je kijkt enzovoort. Met deze informatie kunnen ze advertenties maken die gericht zijn op jouw interesses.

Veel Whatasppgebruikers zijn nu bang dat Facebook ook de informatie uit persoonlijke berichten aan bedrijven gaat verkopen. Facebook heeft nog helemaal niet bekend gemaakt wat het met de Whatsapp gegevens van plan is, maar wanneer een bedrijf zo'n astronomisch bedrag voor een app betaalt, zal het dat toch op de één of andere manier terug willen verdienen.

Is Telegram hét alternatief?

undefinedWat is Telegram?
Telegram is in feite de Russische variant van Whatsapp. Deze berichtendienst werd augustus vorig jaar uitgebracht door Pavel Durov, mede-oprichter van de Russische versie van Facebook: VKontakte.


Is het echt veiliger?
De makers van Telegram zeggen de privé-gegevens van gebruikers te beschermen. Berichten die worden verstuurd via de app worden niet getraceerd of opgeslagen. Kun je hen echter op hun woord geloven? Waarom zou de Russische variant van Facebook niet willen profiteren van al deze gegevens waaraan het bedrijf een hoop geld kan verdienen?

Dubieus beveiligingsprotocol
Daarnaast is er groot nadeel aan Telegram. Het bedrijf heeft namelijk haar eigen beveiligingsprotocol gebouwd. Iets wat volgens cryptografie-experts erg onveilig is om te doen. Telegram maakt gebruik van se SHA-1- hash in zijn encryptieprotocol. Dit is een protocol dat al een tijdje bekend staat als onbetrouwbaar. Met dit zelfgemaakte protocol kan makkelijk geknutseld worden, wat er bijvoorbeeld voor kan zorgen dat berichten bij andere personen terecht komen dan voor wie ze bedoeld zijn.

Makkelijk te hacken
Misschien nog wel erger is het feit dat de app vrij eenvoudig te hacken is en zelfs op zo'n manier dat het niet eens opvalt dat de app gehackt is. Wanneer zoiets gebeurt, kan al het telefoonverkeer worden afgeluisterd. Een organisatie als de NSA zou bijvoorbeeld makkelijk bij jouw gegevens kunnen. Het is dus maar de vraag of je echt beter af bent met Telegram als messengerapp.

undefinedWaarmee moet ik dan berichten sturen?

Telegram is misschien dus niet hét alternatief bij uitstek, maar waarmee kun je dan wel veilig berichten sturen naar vrienden? Dit blijkt een lastige vraag.

Google Hangouts
Je zou kan bijvoorbeeld overstappen op Google Hangouts, maar van Google is ook bekend dat ze persoonlijke informatie en persoonsgegevens opslaan en delen met bedrijven, dus wat dat betreft, misschien niet echt een beter alternatief.

Facebook Messenger
Facebook Messenger is een andere optie, maar dat is ook weer een berichtendienst van Facebook, dus hiervoor geldt in feite hetzelfde verhaal als voor Whatsapp.

WeChat
WeChat is een Chinese berichtendienst. Van deze app wordt gezegd dat de gebruikersdata goed beschermd worden, maar de berichten die je verstuurd worden wel bewaard. Ook worden je locatie-gegevens opgeslagen totdat je de app weer verwijderd. Ook bleek uit een onderzoek dat Liang Xu, student aan de universiteit van Californië, deed, dat de app met een kwaadaardige code uitgezet kan worden, zonder dat de gebruiker dit doorheeft.

Snapchat
Een andere optie is foto- en videoberichtendienst Snapchat. Wanneer je via deze app een foto naar een ander stuurt, verdwijnt deze binnen 5 of 10 seconden weer, maar deze foto's verdwijnen niet echt is gebleken. Miccah Schaffer, veiligheidshoofd van Snapchat heeft toegegeven, foto's terug te kunnen halen wanneer zij hiertoe gedwongen worden door de wet. Ook bewaart Snapchat wanneer je berichten uitwisselt, met wie en hoe vaak.

undefinedConclusie

Gaat Facebook gebruik maken van de gebruikersdata die het bedrijf binnenkrijgt via Whatsapp? Dat weten we niet, daar is nog niets over bekendgemaakt, maar waarom zouden ze dat wel doen met de informatie die ze binnenkrijgen via Facebook, maar niet met de gegevens die ontvangen via Whatsapp? Het bedrijf zal toch op de één of andere manier die 16 miljard terug willen verdienen.
 
Of overstappen op een anderen berichtendienst tot betere bescherming van je persoonsgegevens leidt is de vraag. Bijna alle apps bewaren gebruikersdata of zijn makkelijk te hacken. Als je echt op een veilige manier berichten wil sturen kan je toch maar weer het beste gaan smsen en zelfs dan is het de vraag of de overheid of de NSA niet bij je telefoongegevens kan.

 

author

Over de Auteur

Noortje volgt de studie communicatie en zit in haar derde jaar. Naast haar studie werkt ze bij VrijdagOnline en bouwt ze de meest fantastische websites. Op VrijdagAvond drinkt ze graag een biertje of wijntje in haar favoriete cafe.