Offerte aanvragen

Website zelf maken of laten maken, wat is beter?

 • Home /
 • Weblog /
 • Website zelf maken of laten maken, wat is beter?

Een website zelf maken is niet makkelijk. Je bent begonnen met een bedrijf en je wilt graag een website. Dan sta je voor de keuze om zelf een website te maken of te laten maken. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Zelf een website maken is goedkoop, maar tijdrovend. Een professional weet precies wat mogelijk is, maar wil wel voor zijn diensten betaald worden. Jouw website is je online visitekaartje, een communicatiemiddel naar jouw klanten, en een manier om leads te genereren. Een mooi ontworpen en goed vindbare website een must voor elke ondernemer. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van laten maken en zelf een website bouwen op een rijtje. Ook bevat dit artikel een aantal links naar gratis website programma’s en naar webdesigners die goedkoop een website kunnen maken.

Website zelf maken: voordelen 

Voor startende ondernemers kan het een hele goede optie zijn om een website zelf te maken. er zijn verschillende programma’s waarmee dat gratis kan. (Let op: een helemaal gratis website bestaat niet, om online te staan betaal je voor hosting).

 • Goedkoop, zelf je website bouwen hoeft helemaal niks te kosten.
 • Geen HTML of technische kennis nodig. De meeste gratis programma’s zijn makkelijk ingericht. Technische of HTML kennis is in bijna alle gevallen niet nodig.
 • Je kunt zelf alles aanpassen. Aanpassingen kun je snel zelf doen zonder dat je daarvoor contact hoeft op te nemen met de webdesigner.
 • Je ontwikkelt veel kennis over websites. Je leert hoe je een website maakt, als je dan later kiest om een webdesigner in te schakelen weet je precies wat de mogelijkheden zijn.

Website zelf maken: nadelen

Een website zelf maken is soms lastiger dan je verwacht, verschillende problemen kunnen boven komen. Je wilt misschien een optie die niet in het gratis programma wordt geleverd. Je komt er niet uit met het design. Je hebt toch ondersteuning van een professional nodig. Dit kunnen de redenen zijn waarom jij met je handen in het haar zit.

 • tijd, het maken van een eigen website kost eigenlijk altijd meer tijd dan je verwacht.
 • Kun je niet dagelijks aan het bouwen dan zal het lang duren voordat je eindelijk online staat.
 • Het koppelen van de hosting en domeinnaam is soms erg lastig en tijdrovend.
 • Veel doe-het-zelf websites zien er amateuristisch uit. Bezoekers slaan je pagina dan snel over.

 

Op deze websites kun je een gratis website maken.

https://000.nl/

https://www.webnode.nl/

http://nl.jimdo.com/

Voordelen website laten maken

De route naar een professional begint vaak online, op de websites van webdesigners zie je vaak al direct wat zij kunnen maken voor jou. Ook hebben de meeste webdesigners een portfolio met links naar de websites die zij hebben gemaakt. Dat kan jou een goede indruk geven wat mogelijk is. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen

 • Professioneel design, de meeste websitekantoren hebben grafische ontwerpers zitten, die de websites mooi en duidelijk maken voor jouw bezoekers.
 • Technisch goede websites. Google vindt het belangrijk dat je website duidelijk, snel en technisch goed is. Technische goede websites staan daarom vaak hoger in de zoekresultaten.
 • Meer mogelijkheden, een webdesigner kan in bijna alle gevallen een uitgebreidere website maken dan dat jij dat zelf kan. En heeft soms handige opties waar jij zelf misschien nog niet over nagedacht hebt.
 • Professionals hebben ervaring met het maken van websites en kunnen jou vertellen wat wel en niet werkt.
 • Jij bent maar weinig tijd kwijt Je kunt je richten op andere activiteiten in je bedrijf.
 • Veel webdesigners bieden naast websites ook zoekmachine optimalisatie, Adwords en hosting aan.

Nadelen website laten maken

Elk voordeel heeft een nadeel, zo ook met webdesigners. In veel gevallen wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Maar, het kan zijn dat dat voor jou niet het geval is.

 • Kosten, een website laten maken kost geld. Zeker voor een startende ondernemer kan dat een behoorlijke investering zijn.
 • Tijd, sommige webdesigners kunnen niet direct met jouw website beginnen. Het duurt dan lang voordat je website online staat.
 • Speciale wensen, om nieuwe onbekende opties te maken kost veel tijd en dus veel geld.

 

Deze webdesigners bieden goedkope websites tussen de €450 tot €800 aan.

https://vrijdagonline.nl/

http://www.sitetogo.nl/

https://www.best4u.nl/

 

Ook is het mogelijk om websites helemaal op maat te laten maken met allerlei verschillende koppelingen en mogelijkheden. De prijzen daarvoor zijn een stuk hoger, deze webbouwers leveren maatwerk vanaf €5000

https://www.iwink.nl/

https://tres.nl/

https://www.insyde.nl/

Het oordeel

Wat is beter? Die vraag kun jij alleen zelf beantwoorden. Afhankelijk van wat bij jou past kun jij er voor kiezen om de website te laten maken of zelf een website te bouwen. Onze ervaring leert is dat zelf een website bouwen handig kan zijn voor een startende ondernemer die (nog) geen budget heeft om een website te laten bouwen. Wij spreken ook ondernemers die de ontwikkeling van de website in eigen huis willen houden. Zij vinden het belangrijk om niets uit handen te geven. Maar, er zijn ook veel ondernemers die zelf een website hebben gebouwd en uiteindelijk ervoor kiezen om een website te laten maken. Omdat ze er bijvoorbeeld geen tijd meer voor hebben of ze willen een uitgebreidere website.

Webdesign(programma’s)

Websites zijn er in alle verschillende soorten en maten. Voor elk budget is er een website, zelfs zonder budget zijn er veel opties. Hieronder een korte lijst van een paar gratis programma’s, een aantal webdesigners die goedkoop een website aanbieden en een aantal webbouwers die al jouw wensen opnemen in het design.

Website laten maken

Laat je liever een website maken of ben je op zoek naar welke stappen je moet doorlopen. VrijdagOnline helpt je daarmee. Bel vrijblijvend 085-4019161 voor meer informatie, of neem een kijkje op onze website.

author

Over de Auteur

Tom zit in het 3e jaar van zijn studie Commerciële economie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Voordat Tom zijn studie begon heeft hij enkele jaren gewerkt in diverse sales- en marketingfuncties. Op VrijdagAvond drinkt hij een borreltje na z'n shift bij Café Roezemoes