Umbraco Website
Off Page Seo

Off page seo wat is het en hoe zet ik het in

04 februari 22 door Caitlin Robaard in Online Marketing

SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, bestaat uit twee onderdelen: "On-page SEO" en "Off-page SEO". Zoals de naam al een beetje zegt, bestaat On-page SEO uit alle zoekmachineoptimalisatie die op de site zelf plaatsvindt. Denk hierbij aan het plaatsen van zoekwoorden en interne linkjes. Off-page SEO zijn alle zaken die buiten jouw site ondernomen worden om jouw site beter vindbaar te maken in Google. In deze blog zal ik een aantal Off-page SEO-tips geven.

Meer dan linkbuilden

Veel mensen denken dat Off-page SEO alleen bestaat uit het plaatsen van linkjes op andere sites en hoewel dit een groot deel is van Off-page SEO, is het wel meer dan alleen dat. Ook social media spelen een rol bij Off-page SEO en ook het misschien wat minder bekende "Social bookmarking".

Linkbuilden

Linkbuilden is altijd lastig. Links vanaf kwalitatief goede en relevante sites zorgen voor een positieve waardering van jouw website, maar hoe vind je die goede sites in hemelsnaam? 

1. Bepaal eerst op welke zoekwoorden jij graag gevonden wilt worden. Hoe je dat doet kun je lezen in de weblog: Zoekmachineoptimalisatie: hoe kies ik goede zoekwoorden? 

2. Typ deze zoekwoorden vervolgens in, in Google en bekijk welke pagina's hoog scoren op deze woorden. Dit zijn jouw concurrenten.

3. Nu is het zaak erachter te komen welke websites linkjes hebben geplaatst naar de sites van jouw concurrenten. Hier kun je achter komen door een "Backlink checker" te gebruiken. Via een Backlink checker krijg je een overzicht van alles sites die linkjes hebben geplaatst naar jouw concurrent.
Voorbeelden van Backlink checkers zijn:

4. Wanneer je een lijstje heb gemaakt met pagina's die relevant zijn voor jouw branche, kun je jouw link gaan aanmelden bij deze sites. Sites plaatsen niet zomaar een link naar jouw website. Je zult dus moeten aantonen dat jouw site echt relevant is en ook interessant is voor de bezoekers van de site waar je graag een linkje wil plaatsen. Een goede motivatie is dus essentieel.

Social Media

Het posten van interessante berichten en weblogs via social media is een vorm van Off-page SEO. Het is een goede manier om mensen naar jouw site toe te lokken, maar ook een manier om meer bekendheid voor je site te vergaren. Jouw posts kunnen namelijk gedeeld en verspreid worden en wanneer andere mensen op social media een link naar jouw site plaatsen, zal dit een positieve bijdrage hebben voor de vindbaarheid van je site. Dit wordt in ieder geval gedacht. Google heeft nooit bevestigd dat dit daadwerkelijk zo is.

Social Bookmarking

Wat is Social Bookmarking? In alle browsers (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome) is het mogelijk om bladwijzers aan te maken. Je maakt meestal bladwijzers van pagina's die je heel leuk vindt of van pagina's die je vaak bezoekt. Bij Social Bookmarking ken je etiketten toe aan deze bladwijzers en deel je deze op speciale websites hiervoor. Voorbeelden van Social Bookmarking websites zijn: Bibsonomy en Reddit. Ook bestaan er Nederlandse Social Bookmarking sites. Voorbeelden hiervan zijn: Tagmos en NuJij. Post je blogs en berichten op de Social Bookmarking sites, stel je informatie beschikbaar voor een breed publiek en breng nieuwe bezoekers naar je site.

Kennis maken?