Online vergaderen: Microsoft Teams versus Google Hangouts

04 februari 22 door Joost Klein in Overig
Nieuws 2 Dummy

Serie: Online software gadgets en tools voor op kantoor Deel 2: Online vergaderen: Microsoft Teams versus Google Hangouts

Een groot deel van Nederland werkt op dit moment thuis. Huisdieren krijgen meer aandacht, kinderen moeten worden vermaakt en de concentratie is soms ver te zoeken. Thuiswerken betekent ook dat er veel online moet gebeuren. Vooral het vergaderen kan nog wel eens een punt van aandacht zijn. Want we vergaderen graag. Iets te graag. Samen beraadslagen, confereren, delibereren en overleggen we wat af. In één jaar meer dan 300 uur per medewerker om precies te zijn.

Maar nu moet dat dus allemaal op het wereldwijde web gebeuren. Laat dat nu net de plek zijn waar de digitale oorlog tussen Microsoft en Google nieuwe vormen heeft aangenomen. Jij neemt deel aan die oorlog, omdat je kiest voor Google Hangouts of Microsoft Teams. Om te voorkomen dat je gemakzuchtig kiest voor Google of Microsoft omdat het “al in het pakket zit”, hebben we een vergelijking gemaakt. We zetten we beide tools naast elkaar, zodat jij daarna een goed onderbouwde keuze kan maken. Of blijft doen wat je doet. We dwingen je nergens toe.

 

Wat zeggen ze over zichzelf?

Microsoft Teams:

• Chat of videobel met collega’s vanaf iedere locatie
• Schakel in één klik om van een groepschat naar videobellen
• Bekijk, bewerk en deel Word-, PowerPoint- en Excel-bestanden in realtime
• Maak van een vergadering een livestream die je met je online publiek kunt delen

Google Hangouts:

• Chat met Hangouts Chat en videobel met Hangouts Meet
• Plan een vergadering in en deel deze doormiddel van een link
• Neem deel aan een vergadering vanuit een Agenda-afspraak of e-mailuitnodiging door de volledige integratie met de G Suite.

 

Op het eerste gezicht lijken Microsoft Teams en Google Hangouts Meet/Chat dus niet zoveel van elkaar te verschillen. Toch zijn er wel degelijk verschillen te vinden:

  • Google Hangouts is een mobiele, web-based tool waar Microsoft Teams een cloud-based tool is
  • Microsoft Teams heeft de functies voor videobellen en chatten in één tool ondergebracht, terwijl Google Hangouts deze heeft verdeeld over twee tools: Chat en Meets. Bij Hangouts Meets kun je overigens tijdens het videobellen wel berichten sturen.
  • In Microsoft Teams heb je de mogelijkheid om bestanden te delen en taken aan te maken. Dat kan in Google Hangouts Meet niet, maar in Hangouts Chat wel.
  • Microsoft Teams is vooral gericht op de zakelijke markt. Google Hangouts is daarentegen iets simpeler opgezet en daardoor makkelijker in het gebruik.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat we echter niet voor je kunnen vergelijken of testen is de persoonlijke gebruikerservaring. Waar jij als bedrijf of ondernemer behoefte aan hebt. Dus we kiezen vandaag geen winnaar. Het wordt geen knock-out voor Google of Microsoft. Daarvoor verwijzen we je graag door naar de ring. 

Dus je zult beide tools zelf moeten gaan bekijken en testen. Daarna horen we het graag van je: ben je team Google Hangouts Meet/Chat of team Microsoft Teams?