Zet eerst alles op een rijtje
De vraag: "wat kost een website" is net zo moeilijk te beantwoorden als: "wat kost een auto". Immers is een BMW met alle opties vele malen duurder dan een Opel zonder stuurbekrachtiging. Op Google zoeken naar: "kosten website", "website laten maken kosten" of "wat kost een website" heeft dus helemaal geen zin. Toch proberen we je hieronder een idee te geven van de verschillende prijzen voor websites.
Het doel van je website
De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je de kosten voor een nieuwe site wilt weten, is of je op zoek bent naar een website zonder iDeal en betaalmogelijkheden of naar een webshop met winkelmandje en betaalmogelijkheden. Doorgaans kost een webshop namelijk 2x zoveel als een website. Verwar dus nooit een website met een webshop, want een webshop is een stuk complexer en daardoor duurder.
Maatwerk design of template website?
De volgende vraag die een webdesigner zal stellen, is of je een uniek design op maat wilt laten ontwikkelen, of dat je website ook gebouwd mag worden in een reeds bestaande template. In het eerste geval zal er eerst een vormgever met jou om tafel gaan om samen het design te bespreken. Vervolgens wordt het design in een tekenprogramma ontwikkeld. Nadat jij het design hebt goedgekeurd zal een front-end developer het design omzetten in HTML en CSS en worden geïntegreerd in de functionele website. Dit kost allemaal erg veel tijd en dus geld. Voor een website met maatwerk vormgeving betaal je doorgaans 4x zoveel als een website in een template.
In het geval van een template kan de webbouwer relatief snel je huisstijl verwerken in het reeds aanwezige design en betaal je stukken minder voor een website. Heb je een budget dat lager is dan € 2.500,-, dan kom je altijd uit op een template website.