Offerte aanvragen

Altijd online en bereikbaar. Maar voor wie doen we dat eigenlijk?

  • Home /
  • Weblog /
  • Altijd online en bereikbaar. Maar voor wie doen we dat eigenlijk?

Serie: Herkenbaar? Uit het leven van een ondernemer

Deel 1: Altijd online en bereikbaar. Maar voor wie doen we dat eigenlijk?

 

Wanneer je wakker wordt, kijk je eerst zo’n 15-20 minuten op je telefoon. Heb je wat gemist? Je checkt social media, het nieuws, je mail en Whatsapp. Dan leg je je telefoon neer om aan je dag te beginnen. Wanneer je na een lange werkdag thuis op de bank neerploft, leg je je telefoon naast je op de bank.

Gedurende de avond grijpt je hand om de 5-10 minuten naar je telefoon. Je checkt ieder appje, mailtjes van (potentiële) klanten en deelt voordat je gaat slapen nog even die ene grote opdracht die net is binnengekomen. In het weekend blijf je deze cirkel herhalen, want je bent immers altijd bereikbaar. Herkenbaar?

 

Voor veel ondernemers (én werknemers in loondienst) is dit een bekend verhaal. Je zult het vast niet precies zo doen, maar elementen uit dit verhaal zijn zeker herkenbaar voor je. Je wil namelijk altijd bereikbaar zijn. Of je nu een kleine eenmanszaak runt en die ene grote nieuwe klant wil binnenhalen of aan het hoofd staat van een grotere coöperatie. Jij gaat voor de optimale bereikbaarheid (want dat is toch klantvriendelijk) en bent tegelijkertijd bang om iets te missen.

Maar is iets missen zo’n ramp? Kun je ook ná het weekend reageren op het appje van een nieuwe klant, omdat diezelfde klant waarschijnlijk wel begrijpt dat je niet 24/7 voor je bedrijf leeft? Kun je je werknemers ’s avonds niet meer dat ene mailtje doorsturen? Omdat je ze goed kent en weet dat ze dan meteen achter hun computer duiken en daardoor geen vrije avond meer hebben?

Want altijd bereikbaar zijn heeft ook zo z’n nadelen. Natuurlijk, je zit overal bovenop en hebt de controle. Je weet dat je niets misloopt. En je werknemers hebben hart voor de zaak en zullen bereid zijn om te helpen waar en wanneer het kan. Maar die loyaliteit van werknemers kent ook z’n grenzen. En jij merkt dat je steeds iets sneller opgebrand raakt na een overvolle week waarin je continu ‘aan stond’.

 

Want waarom moet je eigenlijk altijd bereikbaar zijn? Moet dat van jezelf? Denk je dat anderen dat van je verwachten? Of heb je last van een beetje FOMO (Fear Of Missing Out)?

Dus zet die groepsapp ’s avonds en in het weekend lekker op stil en schakel de notificaties van social media uit. Haal je werkmail van je telefoon en slinger ’s avonds die computer niet meer aan. Oh, en check vooral geen werkgerelateerde zaken tijdens je vakantie. Zet gewoon die zonnebril op en schuif een papieren parapluutje in je haar. Living la vida loca!

Maak die scheiding tussen privé en werk weer wat scherper voor jezelf en voor anderen. Je gaat zeker dingen missen, maar het levert je ook een hele hoop rust op. En dat is ook wat waard in deze snelle en aan verandering onderhevige wereld.

P.s. Ieder weekend, na de vrijdagmiddagborrel, veranderen wij van VrijdagOnline in VrijdagOffline. Wij staan altijd voor je klaar, maar ook wij hebben een leven. En jij? Kun jij afscheid nemen van continu bereikbaar zijn?

author

Over de Auteur

Kim is na haar opleiding Geschiedenis op wonderbaarlijke wijze in de online wereld beland. Hier kan ze zich bezighouden met dat wat ze het liefste doet: coördineren, redigeren en projectplannen schrijven. Op VrijdagAvond vind je haar achter de buis geplakt of aan de tekentafel, waar ze onder andere portretten schildert.