Offerte aanvragen

Een mobiele website, een app en responsive webdesign

  • Home /
  • Weblog /
  • Een mobiele website, een app en responsive webdesign

Wat ga je gebruiken om jouw product of dienst over te brengen naar je doelgroep? Maak je gebruik van een mobiele website om informatie over te brengen, ga je een App ontwikkelen of maak je gebruik van responsive design zodat je je website op allerlei mobiele apparaten goed wordt weergegeven? Ik ga je eerst vertellen wat het verschil is tussen een app, een mobiele website en responsive webdesign, daarna vertel ik je meer over de voordelen en de nadelen.

App, Mobiele website en Responsive design

App
Een app of ook wel een mobiele applicatie genoemd is een stukje software wat je kan downloaden op je telefoon of wat vooraf geïnstalleerderd moet worden voordat je het kan gebruiken. Apps moeten voor meerdere platformen apart worden ontwikkeld, bijvoorbeeld voor de iPhone, Samsung, HTC etc. 

Mobiele website
Een mobiele website kan worden bekeken op je mobiele telefoon via de browser die standaard op je telefoon staat. Een mobiele site is echter alleen voor mobiele apparaten ontwikkeld. Een mobiele website kan je dus opzoeken via internet op je telefoon. Je hoeft ze dus niet als losse applicatie te installeren. Met een mobiele website kan je snel informatie overbrengen naar je bezoeker, bijvoorbeeld openingstijden en contactinfo. 

Responsive webdesign
Responsive design is een design waarbij je je website kunt bekijken op je mobiele apparaten. De website wordt aangepast aan het formaat van je apparaat. Bij een kleiner scherm, bijvoorbeeld je telefoon, dan wordt er slechts een deel van je website getoond.

undefined

Voor- en nadelen mobiele website en app

Eenvoudiger en goedkoper te ontwikkelen
Het voordeel van een mobiele website is dat het eenvoudiger en goedkoper is om deze te ontwikkelen. Voor een app moet je een besturingssysteem hebben zoals iOS, Android etc en een app moet voor elk besturingssysteem opnieuw worden ontwikkeld. 

Langere levensduur
Tevens is de levensduur van een mobiele website langer dan van een app. De levensduur van een app wordt mede bepaald door het besturingssysteem van je telefoon. Elke telefoon beschikt over een browser waarmee je kunt zoeken, dus je kunt eenvoudig een mobiele website opzoeken, aangezien merendeel tegenwoordig een smartphone heeft, wordt er veel gebrowsed naar verschillende websites. 

Onafhankelijk
Een app daarentegen moet eerst gedownload worden voordat je deze kunt gebruiken. Bij een app heb je goedkeuring nodig, wil je een app updaten, dit moet goedgekeurd worden door een derde partij, een mobiele website is onafhankelijk.

undefined

Voordelen van een app versus mobiele website

Offline gebruiken 
Het voordeel van een app is dat je deze altijd kan gebruiken zonder dat je daarvoor een internetverbinding voor nodig hebt, dus je kunt een app offline gebruiken.

Functies van mobiele telefoon gebruiken
Bij een app kan je alle functies gebruiken van je mobiele telefoon, zoals bijvoorbeeld je fotocamera of GPS of je kan meldingen inschakelen, dit is niet mogelijk bij een mobiele website. 

Alles is bij inbegrepen
Tevens zijn alle grafische elementen die bij een mobiele website of een app passen, gelijk gedownload als je de app installeert, deze hoef je er niet nog apart bij te installeren.

Voordelen en nadelen responsive design

Één website nodig
Je hebt maar één website nodig die zich dus zelf aanpast aan de verschillende mobiele apparaten, je hebt dus ook minder onderhoud. 

Technologie van tegenwoordig
Tegenwoordig maken we niet meer alleen gebruik van een computer om informatie op te zoeken over een bepaald product of dienst. Nu browsen we ons suf in bijvoorbeeld de trein op je smartphone of zit je met je tablet op de bank. Dat is het uitermate fijn dat je een website kunt bezoeken die zich meteen aanpast aan het formaat van je mobiele apparaat. Wij van VrijdagOnline maken ook gebruik van responsive design!

Delen worden weggelaten
De website wordt aangepast aan je mobiele apparaat, echter er worden wel delen van de website weggelaten als het scherm kleiner wordt, bijvoorbeeld op je smartphone, je krijgt dus niet alles te zien.

Langere ontwikkeltijd
De ontwikkeltijd is langer bij responsive websites.

undefined

Wat moet ik nou kiezen?

Tegenwoordig zullen steeds meer bedrijven kiezen voor een responsive website in plaats van een mobiele website naast een "gewone" website. Dit scheelt tijd, techniek en dus geld. Een app wordt vaak gekozen als er meer geavanceerde functionaliteiten nodig zijn die makkelijker in een app te verwerken zijn. 

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

author

Over de Auteur

Joost heeft jarenlang gewerkt voor diverse (online) organisaties zoals KPN en VNU Media. Bij VrijdagOnline is hij Online marketing specialist en houdt hij zich bezig met sales, online marketing en Adwords campagnes. Op VrijdagAvond gaat hij vaak met zijn vrouw uit eten bij een van de vele leuke restaurants in Groningen.