Offerte aanvragen

Inrichten van je homepage: 4 do's & don'ts

  • Home /
  • Weblog /
  • Inrichten van je homepage: 4 do's & don'ts

De homepage is de belangrijkste pagina van je website. Dit is namelijk de pagina waar je bezoekers als eerste op terecht komen. De homepage moet een bepaalde uitstraling hebben waar je bezoekers op af komen en waar ze ook willen blijven. De homepage moet er tevens aantrekkelijk uit zien. Ik ga je 4 do’s and dont’s geven voor je homepage, dus let goed op!

1. Lay-out

Allereerst de lay-out, deze is erg belangrijk want de lay-out geeft vorm aan je website. Het is daarom ook essentieel om je homepage schoon en opgeruimd te houden. Bezoekers kunnen zich overweldigd voelen als er teveel informatie en afbeeldingen op de homepage staan. Je komt veel professioneler over als de inhoud van je homepage netjes en goed doordacht is.

Do: Kies een lay-out die duidelijk is en goed te navigeren. Zorg ervoor dat je belangrijkste inhoud en de afbeeldingen op de plek komen waar je bezoekers als eerste hun zicht op leggen.

Don’t: Vermijd een rommelige structuur met teveel afbeeldingen, pictogrammen, illustraties, banners en teveel teksten. Niemand wil immers moeten zoeken op een rommelige pagina.

2. Afbeeldingen

undefinedEen foto zegt meer dan duizend woorden, toch? Als het gaat om je homepage, dan is dit zeker waar. Foto’s hebben de mogelijkheid om je bezoekers te laten zien waar jij en je website om draaien. Als je geen toegang hebt tot foto’s met een hoge kwaliteit, dan kan je kijken naar andere mogelijkheden. Sterke afbeeldingen kunnen het werk overnemen van talloze regels tekst. Gebruik afbeeldingen dus in je voordeel!

Do: Gebruik foto’s van uitstekende kwaliteit en hoge resolutie. Zorg er tevens voor dat je bezoekers door die afbeeldingen op je homepage, de rest van je website willen zien. Niks is meer onprofessioneel dan een slechte foto.

Don’t: Allereerst natuurlijk een foto van slechte kwaliteit maar tevens is het niet nodig om elke waanzinnige afbeelding die je hebt op je pagina te zetten, dit is een overkill. Een paar goede afbeeldingen zijn meer dan genoeg.

undefined3. Kleuren en achtergronden

Deze eenvoudige maar hele belangrijke elementen zetten de toon voor je homepage en dit geldt waarschijnlijk ook voor de rest van je pagina’s. Kies voor kleuren die bij elkaar passen. In de afbeelding hiernaast zie je welke kleuren goed bij elkaar passen. Het is in ieder geval belangrijk om gebruik te maken van kleur op je homepage, op deze manier straalt je website een bepaalde sfeer uit.

Do: Werk met een kleurenschema en een achtergrond die goed samen werken met elkaar en die je merk versterken.

Don’t: Kies niet teveel verschillende soorten kleuren, dit is wederom een overkill en maakt de homepage chaotisch en onduidelijk. Tevens zal teveel kleur of een te drukke achtergrond de aandacht afhouden van de belangrijke foto’s/tekst op je homepage.

4. Knoppen

Niet elke homepage heeft knoppen maar als je ze gaat gebruiken, gebruik ze dan goed. De knoppen op je homepage ook wel Call-To-Action knoppen genoemd, zijn ervoor om je bezoekers door te sturen naar een andere pagina waar ze andere informatie kunnen vinden, doorlinken naar de contact pagina of zelfs doorlinken naar de pagina om gelijk een offerte aan te vragen. Als het doel van je Call-To-Action knop is dat ze inderdaad actie ondernemen, dan moet je je bezoekers in verleiding brengen.

Do: Hou de tekst van de knop zo kort mogelijk, tevens kies je een pakkende kleur die opvalt, maar wel op een goede manier, dus geen schreeuwende of hele donkere kleuren gebruiken.

Don’t: Probeer niet je knop weg te laten vallen in de tekst, als je wilt dat mensen erop klikken, zorg dan dat de kleur, de tekst en de plaatsing van de knop goed en logisch zijn.

undefined

 

author

Over de Auteur

Noortje volgt de studie communicatie en zit in haar derde jaar. Naast haar studie werkt ze bij VrijdagOnline en bouwt ze de meest fantastische websites. Op VrijdagAvond drinkt ze graag een biertje of wijntje in haar favoriete cafe.