Offerte aanvragen

Top 10 thuiswerktips

Serie: Online software gadgets en tools voor op kantoor

Deel 3: Top 10 thuiswerktools en -tips

 

Thuiswerken. Je bent er klaar mee. Je smijt nog net niet je bureaustoel door het raam. Want jij wil naar kantoor om met je collega's te kletsen en je verwaarloosde kantoorplanten de aandacht te geven die ze verdienen. Maar dat kan dus niet. Om het thuiswerken wat dragelijker te maken, hebben we bij VrijdagOnline een top 10 thuiswerktips samengesteld.

Fijner kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker. Of zoiets.

Onze top 10 bestaat uit tools en handige tips om het thuiswerken te laten voelen alsof je op kantoor zit. Het zijn offline èn online hulpmiddelen. Want onze behoeftes zijn niet veranderd nu we thuiswerken. Daarnaast mogen we zelf bepalen hoe ons kantoor eruit ziet. Helaas heeft niet iedereen de luxe van een aparte werkkamer. But we got you. We kunnen je schreeuwende kind(eren) en/of jammerende kat(ten) niet van je overnemen. Dat niet. Maar we garanderen je dat deze tips en tricks jouw thuiskantoorleven beter maken.

 

Tip 1: Online overleg

Online overleg vindt vaak plaats via Google Meet, Zoom of Microsoft Teams of een van de andere honderden mogelijkheden. Maar als je visueel ingesteld bent, is het lastig werken. Ook daar zijn innovatieve tools voor bedacht. Denk bijvoorbeeld aan Mural of Miro. Online whiteboards die je helpen gezamenlijk te brainstormen en plannen. 

 

Tip 2: Je tools

Een praktische tip: zorg dat je een computer hebt die werkt. Werkt voor jou, bedoelen we dan. Staat je computer op de juiste hoogte afgesteld? Zo niet, dan krijg je halverwege de dag vaak last van je nek of schouders. Koop dan een standaard. Moet je veel overleggen? Schaf een headset aan. Houten kont? Koop een nieuwe bureaustoel of sneak snel naar je kantoor om er een mee te nemen. Als de crisis geen reden is om deze producten aan te schaffen, wanneer doe je dit dan wel?

 

Tip 3: Gezelligheid

Behoefte aan gezelligheid? Plan dan aan het einde van de week een online borrel in. Of zet een leuke foto of plant op je bureau/eetkamertafel/woonkamertafel/... Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Dat geldt ook voor je werkomgeving. En net zo essentieel is het opruimen en schoonmaken van je bureau aan het einde van de dag. Zo sluit je eenwerkdag duidelijk af.

 

Tip 4. Maak onderscheid tussen werktijd en privétijd

Thuiswerken kan het ideale excuus zijn om door te werken na 17.00. Ook een excuus om vervelende klusjes in het huis niet te hoeven doen. “Schat, ik moet overwerken”. Maar we raden je aan om, waar het kan, onderscheid te maken tussen werktijd en privétijd. Plan je werk en probeer zoveel mogelijk de structuur aan te houden die je ook hanteerde toen je nog op een kantoor werkte. Zo voorkom je dat werk en privé door elkaar lopen.


Tip 5. Frustratie

Je bent soms gefrustreerd. Over de hele situatie. Over je teruglopende opdrachten. Over het thuiswerken. Over alles. Soms wil het even niet. Laat daar genoeg ruimte voor. Erken dat het soms even niet loopt zoals je graag zou zien. Dat het stressvol is. Want wanneer je het niet erkent, wordt de frustratie alleen nog maar groter. En moet je het even kwijt: praat met een collega. Of schaf een grote entertoets aan. Deze online sensatie is ontworpen zodat er hard op kunt rammen op het moment dat je de entertoets moet gebruiken.

 

Tip 6. Blijf in beweging

En dan bedoelen we niet het rondje dat je maakt van je bureau naar de koffiemachine of waterkoker en weer terug. Maak in de pauze een wandeling of doe een aantal oefeningen om het uur. Er zijn genoeg sporters en andere professionals die tutorials maken die je hiervoor kan volgen. Onze favorieten: Team NL workouts, Yoga op werk en voor de kinderen: de workouts van Nathan Rutjes en zijn zoon op het Zappsport YouTubekanaal.

 

Tip 7. Back it up

Werk je samen in bepaalde documenten? Of werk je met verouderde apparatuur? Zorg dat je al je werk regelmatig opslaat in een online cloud zoals Google Drive. Zo heb je de garantie dat je op ieder moment beschikt over je eigen werk en dit kunt delen met anderen.

 

Tip 8. Doe iets nieuws

Thuiswerken is saai. Maar hier kan je zelf iets aan doen. Probeer eens iets nieuws uit. Onze tip: ga vloggen! (Ja, dat zijn wij dus ook nog steeds van plan…) Je hoeft niet meteen een influencer te worden met miljoenenpubliek, dus leg de lat niet te hoog. Begin met je klanten: laat aan ze zien waar je je mee bezig houdt . Zo blijf je ze informeren. En in deze tijd verwachten ze geen professionele producties, dus maak hier gebruik van. Op het moment dat we weer naar kantoor mogen, ben jij een volleerd vlogger. Tips nodig? Neem dan eens een kijkje op de website van Pelpina Trip.

 

Tip 9. Meet je productiviteit

Heb je het gevoel dat je niet productief bent? Dit kun je meten! Net als de schermtijd op je telefoon zijn er apps die dit voor je bijhouden, zoals FocusBooster. Met apps zoals RescueTime kan je bepaalde websites of apps blokkeren, zodat deze je niet afleiden. Met dit soort applicaties zie je precies wat je doet op een dag en kun je voldaan de dag afsluiten. Ook wanneer je niet zoveel hebt gedaan, want we leven nu in een judgement free zone.

 

Tip 10. Doe het veilig

Gebruik een VPN! Zorg ervoor dat de verbinding tussen jouzelf en het internet veilig is. Veiligheid staat met stip op nummer 1 als het aankomt op thuiswerken.

 

Hopelijk werk je nu ook thuis effectiever en maakt het je iets gelukkiger. Wij blijven ondertussen duimen dat we snel weer naar kantoor mogen. Voor de foute grapjes van die ene collega. We hadden het nooit gedacht, maar zelfs die missen we nu.

author

Over de Auteur

Kim is na haar opleiding Geschiedenis op wonderbaarlijke wijze in de online wereld beland. Hier kan ze zich bezighouden met dat wat ze het liefste doet: coördineren, redigeren en projectplannen schrijven. Op VrijdagAvond vind je haar achter de buis geplakt of aan de tekentafel, waar ze onder andere portretten schildert.